SPOILER İÇERİR! Batman v Süpermen İncelemesi



ÖZEL PUANLAMA:

HİKAYE: 80
SENARYO: 75
AKSİYON: 85
GÖRSEL EFEKT:90
KURGU:55
YÖNETMEN PUANI:65
TÜR: Aksiyon /B.Kurgu / Süperkahraman / Fantastik


Herkes zamanında çizgi roman okumuştur kime sorsak birimiz bir süperkahraman söyleyebilir DC'de Süpermen der Marvel'de Spiderman der hatta karıştırır "Yahu Batman Marvel evreninde değilmiydi Spiderman ile çarpışıyordu felan" diye bile cevap alabiliriz

Şimdi de aradan 4 yıl sonra bir Batman , 3 yıl aradan sonra da Süpermen ile karşınızda! Dediğim yanlış anlaşılmasın , ayrı filmler olarak değil! O kadar zaman sonra bir DC kahramanı ile karşılaşıyoruz.

Tabii karşılama töreni bensiz olmaz , size fikrimi paylaşmak için ve süperkahraman hasretimi gidermek için film sinemaya çıktıktan bir gün sonra sinemada izleme şansı buldum ve filmi izledim.



İzlediğimi de size aktarmadan önce bir önsöz niteliğinde filmi açıklayıcı bilgi vericeğim.

Bu film Batman serisinin çıkan 10.filmi oldu ilk film 1966 yılında çıktı, çıktı çıkmasına lakin o zamanki teknik yetersizlik , zamanın sinema akımı vb... şartlar filmi yeterince karanlık ve ciddi havaya bürüyemedi, senaryoda teknolojinin yetersizliğine uğrandı bu yüzden film ancak Dünyayı Kurtaran Adam tadında kalabildi.

Çıkan 2.film bir Türk filmiydi, evet yanlış duymadınız! Bir Türk filmi "Yarasa Adam Bedmen" adıyla 1973 yılında çıkan bu film resmi olarak bir Batman filmi sayılmasada Batman filmleri içerisinde listeye dahil ediliyor . Çıkan bu film gerek saçma sapan senaryosu gerek o zamanın yetersizlikleri ile ilk filmden farksız olarak absürd filmler arasında yer aldı.

Fazla uzatmadan diğer filmleride ele alırsak 1989-1997 arasında çıkan filmler daha çok fantastik tarzda dram havasından uzak (Batman Returns hariç) çizgi romana yakın tarzdaydı, aradan yıllar sonra gelen Nolan'ın Batman filmleri ise seriye daha farklı bir hava katmayı başardı. İlk 2005 yılında çıkan Batman filmi Shakespeare tadında edebiyatı, çizgi romandan uzak realizm etkisinde kendine özgü yorumlaması ile yazılan senaryosu ve yüksek bütçesi ile çoğu kişinin gözdesi haline geldi.

Aradan 3 yıl geçti, yeni Batman filmi , Adalet Birliği filmleri geleceği duyuruldu ve ertesi yılda yani bu yıl Batman filmi vizyona girdi

İYİ BİR BAŞLANGIÇ!

Çıkan bu film Bruce Wayne'in ailesinin ölümü ile başlıyor. Klişe olarak her filmde gösterilen tiyatro çıkışı dar ve karanlık bir alanda mutlu bir şekilde yürüyüş , bir gangsterin ortaya çıkışı,  baba Wayne'in kendini silaha doğru atması sonra Martha Wayne'e doğru uzatılan silah, anne Wayne'in inci kolyesinin yere düşmesi ; cenaze taşıma sahnesi ve yarasalar bu filmde de es geçilmemiş fakat Batman'in Batman oluşuna değinilmiyor. Daha sonra film Man Of Steel'da ki Zod vs Superman kavgasından devam ediyor . Zod, "Dünya Makinesi" ile dünyayı silip süpürüyor Süpermen de onun yaptıklarını durdurmaya çalışıyor fakat can kurtarıyım derken yıktığı döküntüler daha fazla cana mal oluyor ve Batmanin'de Süpermen'e neden bu kadar kin beslediği ana hikayeden 1.5 yıl öncesinden belirleniyor. Aradan 1.5 yıl geçiyor işler normalce devam ederken Lex Luthor ön plana çıkıyor babasının şirketini devam ettirmeye başlıyor ve amaçsızca Süpermen'i yok etmeyi amaçlıyor. Tamam öldürmeyi amaçladın ama neden? Kardeş nedennn? Ne yaptı bu gariban? Adamın memleketini patlattılar, parça parça dağıttılar, ırk olarak sadece o kaldı, neden?

Tüm bu sorulara cevap bulamamışken Batman'da işin içine giriyor ve olanlar oluyor.  Sonralarda öpüp koklaşıyorlar Wonder Woman'da geliyor sorun halloluyor.

AGRESİF BATMAN Mİ?

Batman uzun yıllar sonra Metropolis'i ziyaret ediyor fakat bu alışılagelmiş Batman değil! Birisi sinir hapı içirtmiş, Süpermen'in annesini rehin alıyor Lex, Süpermen'de çaresiz Batman'a başvuruyor tek gitse annesi öldürülecek, süper güçlü olan Batman ya tabii, gidiyor Batman'in yanına "Kardeş yardım et" diyor Batman "Yok ölüceksin, kanın akacak" diyor. "Oğlum bu kurbanlık hayvan mı ki kan akıtacaksın? Napıcaksın kanını akıtıp alnına mı süreceksin?" dese de dinlemiyor Süpermen bir zıplıyor dayak atıyor iki zıplıyor dayak atıyor derken üçüncüsünde zıplıyamıyor, Kriptonit kullanan Batman kafa , göz Allah ne verdiyse dalıyor tabii Süpermen arada iki tokat atsada hastanelik olana kadar dalıyor, sonra Kriptonit'ten yapılma mızrağı tam yapıştıracak Louis Lane geliyor yapma , etme diyor, sonra Süpermen araya giriyor "Martha'yı kurtar diyor" Batman de "Ana karıştırma lan ana karıştırma" diyor , Süpermen'in annesinin adının da Martha olduğunu öğrendikten sonra Süpermen'i Lex'in  yanına yolluyor , kendisi de Süpermen'in annesinin yanına "Senin anan benim anam" diyerekten gidiyor annesini kurtarıyor. 


YAHU GOTHAM AVUCUMUZUN İÇİNDEYMİŞ!

Film iki şehirde geçiyor ilki Metropolis ikincisi de Gotham. Filmde iki şehir birbirine çok yakın işleniyor hatta öyle ki Louis Lane Lex Luthor'un helikopter pistindeyken Batman'in feneri gözüküyor.Yönetmenimizde sağolsun filmi öyle hızlı bir şekilde işliyor ki en uzun sahne 5 dk sürüyor tabii haliyle şehirden şehire dolanıyoruz, tamam yönetmen hızlı bir şekilde işledi ama senaryoda da mı ara cümlede verilmezdi. Bir bakıyoruz Gotham'dayız bir bakıyoruz Metropolis'teyiz hiçbirşey anlaşılmıyor. Zaten taktığımız 3D gözlük karanlık, DC'nin de etkisiyle film ayrı bir karanlık havada birde sürekli şehirler arasında gelgit yaşanınca inanın "Gotham orjinali gibiymiş hmm... Ula Metropolis tam çizgiromandaki gibi" yorum yapmak imkansız haline geliyor.


RÜYA SAHNESİ!




Filmin diğer eleştirilecek bir yanı ise rüya sahnesiydi , sağolsun Zack abimiz film daha çıkmadan fragmanlarla ağzımıza ağzımıza spoilerı yapıştırmıştı, bununla da kalmayıp fragmandaki "Çöl" sahnesinin aslında bir rüya sahnesi olduğunu da söyleyince film resmen "Fragman'ı izle yeter" tadında oldu. Lex Luthor'un verdiği partiden evine sızıp gizlice bilgilerini çalan sonra da Wonder Woman'a kaptıran, daha üstün çabalarla geri alan Bruce abimiz Batcave'de Lex ve Wonder Woman hakkında araştırma yaparken çok yorulmuş olacağından mütevellit koltuğunda sızıveriyor, gözlerini açıyor ki bir bakmış çölde! İleride bulunan kamyona doğru ilerliyor ve içerisine giriyor bir de ne görüyor? Kriptonit! Daha hasret gideremeden kriptoniti satan adamın takkesi düşüyor ve CIA olduğu belli oluyor. Ne kadar dirensede o kadar askere karşı başa çıkamıyor ve teslim oluyor. Elleri kolları bağlı olduğu anda Süpermen geliyor Batman'in maskesini çıkarıyor ve Batman abimizin karnına "yımrığı" sallıyor biraz uyanır gibi iken de Flash gözüküyor (Muhtemelen gelecekten geldi) o da iki kelime ediyor ve Bruce abimiz uyanıyor. Tamam uyandın, güzel sahne olmuş. Ama Zack abimiz bu sahneyi yapmaktaki amaç ne? Filmin gidişatına dair bir ipucu da vermiyor , Justice League'in geleceği de belirli yeni  filmde Flash'da var , bu sahne sadece filmin biraz daha uzun olmasını sağlıyor.


GOTHAM'DA 20.YIL

Filmde en beğendiğim ve diğer filmlerin gidişatını belirleyeceğini düşündüğüm diyalog Batman'in Batcave'de ki konuşması oldu . Bu sahnede Batman "Gotham'da 20.yılım oldu ve birçok şaklaban ile uğraştım" gibisinden cümle kurdu, tabii bu da benim gibi birçok kişininde aklına birçok soru getirdi, bu sorulardan birisi Sucide Squad (İntihar Timi) filminin bu olaylardan öncesinde geçtiği ile ilgiliydi (11/4/2016 güncelleme, filmin yeni fragmanı çıktı ve muhtemelen BvS'nin öncesinde gerçekleşecek). Bu soruları aklıma getiren nedenlerden birisi Robin'in zırhında ki "Hahah Batman'a Şaka" yazısıydı.


Birçok kafadan bunu Lex yazdı tarzından yorumlar gelebilir haklı olabilirler Lex yazmış olabilir fakat unutulmasın ki "Ha ha ha" tarzında bir yazıyı da sadece Joker yazabilir, Joker'in yazdığını varsayarsak bu ne anlama gelecek? Bu şu anlama gelecek Batman'in en son olaylardan önce ne yaşadığını öğrenebileceğiz. Diğer aklımda kalan bir soru ise Robin'in nerede oluşuydu. Filmin hiçbir sahnesinde göremediğimiz Robin'i Sucide Squad filminin yönetmeni David Ayer'de "Bu Joker o Joker değil" demesinden sonra bu sorularımız cevapsız kalıyor.
                           

ETKİSİZ ELEMAN LEX LUTHOR!

Tüm bu bilinmezlerin ardında filme geri dönecek olursak filmde Lex düşman olarak pek etkili olamıyor hızlıca giden filmin akışında "Kötü Kahraman" olarak az yer alıyor. Eğer en baştan beri Batman ile Süpermen bir dalaş içinde olmasaydı  Lex çoktan "Yaratılış Odasına" gidemeden yakalanırdı . Gerçi Batman'i kışkırtan kişide Lex ama ortaya saldığı fikirler ve Doomsday onu Lex Luthor'dan çok The Riddler havasına sokuyor.

ERGEN ALFRED

Aldı sazı Batman "Alfred yaşlanmışsın" dedi
Altta kalır mı Alfred söyledi "Sizde efendim"
Sizde, genç ölemeyecek kadar yaşlı"

Film sürekli bu havadaydı , Alfred daha çok Jim Gordon tadında olmuştu ayrı bir karizması ile yakıyordu. Daha önceki filmlerde ki Alfred'lerden ziyade daha genç ve hizmetçiden ziyade bir ortak olarak görünüyordu, görünüyordu da filmde pek gözüktüğü söylenemezdi . Ayrıca daha bilgili, teknik konuşan bir Alfred gösteriliyor, bunun yanında dediktiflik yeteneği az(mış) gibi gösterilen kızgın bir Batman bulunuyor. Tabi bunlar kasıtlı olarak yapılmasada filmde hissediliyor.

Son Olarak

Film hataları bir kenara koyarak izlediğimizde film gayet keyifliydi bunun yanında filmin görsel efektlerini söylememe gerek yok galiba 250 Milyon $ harcanan bu filmin görsel efektleri tırt olacak hali yok . Bunun yanında filmin son kısmı yani Süpermen'in gömülme kısmında görüntü yönetmenliği gayet iyiydi filmin genelinde göremediğimiz yönetmenliği bu kısımda rahatça görebiliyorduk daha da söylenebilecek şey ise göndermeler gayet iyiydi diğer diğer bir şey ise Süpermen evreninin içerisine Batman'i koymak pek olmamış ama bir başlangıç filmi için yeterli derecede iyi olmuş tabiki edebi bir Batman göremiyoruz fakat bu filmde de buram buram çizgi roman havasını hissedebiliyoruz.
                 

Kendi Diğer Blogumdan Bu Bloga Aktardım , Eski Yayınları Yüklemek Adına...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.